Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Föld keletkezése

 A Föld keletkezése 

Csillagunk, a Nap egy spirál galaxis 1011 csillagának egyike, amely körül bolygók jöttek létre.

Milyen adatok állnak rendelkezésünkre annak a kérdésnek a megválaszolásához, hogy hogyan alakult ki a Naprendszer, és vele együtt a Föld?

Rendelkezésünkre állnak a fizikai és kémiai törvények, a megfigyelhető végállapot (a jelenleg megfigyelhető Naprendszer) néhány megmaradó mennyisége (tömeg, perdület, a kémiai elemek aránya stb.). A kezdeti feltételekből és a törvényekből modellezhetjük a Naprendszer kialakulását, a mai állapotot pedig ellenőrzésül használhatjuk a fejlődési modell helyességére.

 

(A képre kattintva megtekinthető nagyobb méretben.)

A napjainkban leginkább elfogadott tudományos elmélet szerint a Naprendszer 5*109 évvel ezelőtt, egy szupernóva  robbanás közvetlen szomszédságában, a csillagközi anyag (atomok, molekulák)  gravitációs erő által előidézett kondenzációja révén jött létre. Az összehúzódó rendszer középpontja csillaggá alakult, míg a külső részekből forgó korong képződött. Eközben a gravitáció potenciális energiája hőenergiává alakult át, és a hőmérséklet növekedni kezdett. Ehhez a hőmérséklet-növekedéshez a radioaktív nuklidok spontán, exoterm hasadása is hozzájárult (4019K, 23592U stb.). Mivel a rendszerben a Nap tömege elegendően nagy volt, hőmérséklete elérte a 2*107 K-t, ez elég volt a fúziós reakció beindulásához. A Nap tehát csillag lett, míg a többi égitest (protobolygók) a Naphoz viszonyítva lényegesen kisebb tömege miatt nem érhette el a magfúzióhoz szükséges hőmérsékletet.

 

A Nappá sűrűsödő gázfelhőn kívül maradt, a perdület leadása során lecsatolódott szoláris köd - melyben jelen voltak a szupernóva által “szétszórt” kémiai elemek - volt a bolygórendszer alapanyaga. A szoláris köd hőmérséklete az ős-Naptól távolodva csökkent. A köd hőmérséklet-eloszlása határozta meg, hogy az ős-Naptól adott távolságban mi kristályosodott ki a szoláris ködből. Az ős-Naptól távolodva vas-nikkel, piroxén, földpát, olivin  - a fő meteoritalkotó ásványok -, tremolit, szerpentin, vízjég, ammónia-hidrát, metán-hidrát voltak a legfontosabb kiváló anyagok. A kivált szemcsékből álló porfelhő lecsatolódott a maradék szoláris ködről, másként hűlt, mint a gáztér. Rugalmatlan ütközésekkel csomósodott. Ez alakította ki bolygórendszerünknek a ma is megfigyelhető tömegarányát.

Ha a bolygók keletkezésének imént bemutatott elmélete igaz, akkor a Föld, és a Naprendszer többi bolygója, valamint a meteoritok és az üstökösök eredete közös. Ez az elmélet - hipotetikus jellege ellenére is - támpontot ad ahhoz, hogy az elemek relatív gyakoriságát és eloszlását mai Földünkön értelmezni tudjuk, mivel feltételezhető, hogy valamennyi égitest elemi összetételét eredetileg az intersztelláris köd összetétele határozta meg.

 

A Föld életkora mintegy 4,5 milliárd év. A gázállapotú és szilárd anyagrészecskék kezdődő kondenzációjának és agregációjának idején a hőmérséklet néhány száz K lehetett. Ily módon néhány milliárd év alatt a Föld anyagának felmelegedése és részben megolvadása, az alkotók sűrűség szerinti elválása, a kondenzált fázis gázvesztesége, továbbá a földkéreg lassú lehűlése és kristályosodása során alakult ki bolygónk mai szerkezete.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Leyul32

(Rawap63, 2018.07.07 23:28)

http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/nortriptyline-comprar-en-una-farmacia-en-linea-con-env-o-gratis-m
http://barbershoppers.org/blogs/post/12613
http://poemreader.ning.com/profiles/blogs/sildava-sildenafil-citrate-130mg-comprar-en-farmacia-online-espa
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/forzest-20-mg-comprar-sin-receta-env-o-gratis-rep-blica-oriental
http://jaktlumaczyc.pl/1702/farmacia-online-comprar-nortriptyline-mastercard-salvador
http://www.holidayscanada.com/blogs/313/8994/duphaston-10-mg-pas-cher-internet-livraison-discrete-prix-du-d
http://www.myclimbing.club/go/blogs/1504/12377/losartan-25mg-como-puedo-comprar-sin-receta-online-guatemala-c
http://techakhil.byethost4.com/ques2ans/index.php?qa=4345&qa_1=venlafaxina-comprar-receta-segura-guatemala-comprar-venlor
http://www.hotridesmag.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-darob-sotalol-40mg-sin
http://southweddingdreams.com/index.php?do=/blog/143370/order-amiloride-5-mg-on-sale-where-can-i-buy-amiloride-cod/
http://forum.republicmotorsports.in//16634/comprar-combivent-0-mg-sin-receta-entrega-r%C3%A1pida-nicaragua
http://mrreevescomputerlab.com/oxwall/blogs/post/4869

XEvil 4.0 is decoding 99% types of captchas

(Latonyapoeni, 2018.03.26 21:20)

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

XEvil 4.0 is a revolutionary application that can bypass any anti-bot captcha.
Captcha Recognition Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, BING, Hotmail, Yahoo,
Yandex, VKontakte, Captcha Com - and over 8400 other types!

You read this - it means it works! ;)
Details on the official website of XEvil, there is a free demo version.

Check YouTube video "XEvil ReCaptcha2"

 

 
Archívum

Naptár
<< Július / 2018 >>


Statisztika

Online: 4
Összes: 237029
Hónap: 3049
Nap: 90